Råd og vejledning om Corona/Covid19 virus.

Dansk Tatovør Laug følger de løbende opdateringer om denne virus. Vi vil på ingen måde sprede unødig opstandelse over dette, men oplyse så godt vi kan, da det stadigvæk udvikler sig.

Der er i skrivende stund ikke nogen tiltag fra myndighedernes side, vedrørende tatovører og deres butikker. Som tatovør bør man dog tage situationen alvorligt, leve op til sit ansvar, og følge Sundhedsstyrelsen eller andre statslige instansers eventuelle anbefalinger.

Nogle få tatovører har lukket, oftest af hensyn til familie og andre pårørende, som er i risikogruppe for virus. Respekt for dette, men det er ikke et krav fra nogen instans.

Professionelle tatovører bør i forvejen være gearet mod smitte af forskellig art, og opdaterede med hensyn til normal hygiejne. DTL anbefaler dertil nogle ekstra tiltag, for at sikre sig selv og kunderne så optimalt som muligt.  Der burde ikke være nogen risiko hvis kunderne benytter et studio som tager situationen alvorligt og ellers følger sundhedsstyrelsens anbefalinger i forbindelse med Corona/Covid19.

Råd:

Har kunden været udenlands i risikozone eller andet med risiko for smitte bedes de ombooke deres tid, evt. nogle uger frem,

Har kunden været i kontakt med smittede eller til arrangementer med store forsamlinger anbefales det også at ombooke sin tid.

Har kunden antydning af sygdom, er utilpas, eller lignende, er der adgang forbudt i butikken og aflysning/ombookning af tid.

Tidsbestilling bør foregå på telefon mail eller lignede, ingen unødigt besøg i butikken.

Kunden skal komme alene, ikke noget med ekstra unødigt selskab i butikken.

Ingen håndtryk og kram til kunderne, som også skal spritte hænder af inden indgang hos tatovøren.

Er man som tatovør selv syg eller har mistanke om det, anbefales det på det kraftigste at blive hjemme. Ligeledes, har man som tatovør en samlever, der er i bare en af risikogrupperne, anbefales det på det kraftigste at blive hjemme.

Råd under tatoveringsprocessen

Der er tale om en virus der smitter ved dråbesmitte og kontaktsmitte, så det er vigtigt at undgå at tale, hoste og nyse direkte mod hinanden, hold afstand så vidt som muligt. Brug evt. mundbind / maske. Masker er generelt ikke nok til at stoppe en enkelt virus celle, men da de kun forlader en syg person via dråber af væske der forlader munden, er en maske alligevel en fin barriere. Undgå på noget tidspunkt at have fysisk kontakt med kunden, uden en barriere, såsom handsker og evt. skåneærmer/film.

Ekstra desinficering er en god ide, brug langtidsvirkende midler på alle overflader, også diske ved indgang, dørhåndtag, på toiletter med mere. Coronavirus kan efter sigende overleve på overflader i 24 timer og ifølge Læge Hans Jørgen Holness 24 timer i indtørret sekret.

Råd fra Tyra Grove Krause ved statens serum institut til folk i ”kontaktfag” frisører og massører, som tatovører også falder ind under, Citat: Man skal først og fremmest sikre sig at kunden ikke er syg, man skal ikke have sine hænder oppe ved sine øjne og næse så længe kunden er der, ligeledes skal anbefalinger omkring hoste og nys i ærme og albuebøjningen overholdes. Der er ikke problemer med Corona smitte ved direkte hudkontakt så længe forholdsreglerne overholdes, nemlig håndvask før og efter. Disse råd fra Tyra er ikke rettet direkte til tatovørerne, men relevante alligevel.

Vi opdaterer her på siden, i takt med der kommer nyt fra Sundhedsstyrelsen eller andre instanser, hvor det vedrører tatoveringsbranchen.

Venligst Frank Rosenkilde

Formand, Dansk Tatovør Laug