VIGTIGT INFO TIL ALLE PROFFESSIONELLE TATOVØRER

REACH er navnet på endnu et EU regulativ.

27 ud af 28 lande har stemt for at vedtage dette regulativ, som er tiltænkt at beskytte borgernes helbred og miljøet, for ikke at blive udsat for eventuelle skadelige indholdsstoffer i f.eks. møbler, tekstiler, elektronik, rengøringsmidler, kosmetik mm.

Herunder findes også farverne som bruges til tatovering og permanentmakeup. Regulativet træder i kraft d 4. januar 2022.

Hvad betyder det for DIG?

Det betyder, at det ikke længere er lovligt at købe, sælge eller bruge tatoveringsfarve, der ikke har den korrekte label (en type som er specifikt udformet efter EU regler) eller indeholder et eller flere af de 4000 indholdsstoffer som EU har forbudt. Dette er gældende ikke kun i Danmark men i hele EU. Det er en stor opgave som producenterne forhåbentligt løser hurtigst muligt.

Kort = I praksis betyder det at du ikke kan anvende nogen form for tatoveringsfarver, der ikke opfylder disse krav i din forretning i Danmark og resten af EU efter 4. januar 2022 (gælder både kunstnerisk tatovering, medicinsk tatovering og permanent makeup).

Hvem tager sig af det?

Kravet håndhæves af miljøstyrelsen som har en kampagne under opsejling, vedrørende hvad vi agter at gøre fra 4. januar 2022 i denne sammenhæng. Derfor har du måske hørt om enkelte tatovørbutikker, der allerede har fået opkald og spørgsmål fra ”Kompas kommunikation” der har fået til opgave at lave denne kampagne. De er i bund og grund nysgerrige på, hvordan vi som en professionel branche, vil sørge for at håndhæve dette regulativ og ligeledes hvordan vi vil informere branchen.

Hvad gør jeg?

Der findes PT ikke noget tilgængeligt, som opfylder kravene som gælder fra 4/1 2021. Nogle farveproducenter har datablade / datasheets på deres farver og produkter.

Vi anbefaler at have disse liggende tilgængelige, så det er muligt for kunden at læse om hvad de bliver tatoveret med. Udover det, har vi allerede sikkerhedsstyrelsen folder som rent faktisk har et strejf af noget det som REACH ligger op til.

Fremtid

DTL har et gennemgående samarbejde med flere europæiske organisationer, der arbejder med disse tiltag politisk. I øjeblikket gøres utroligt meget bag kulisserne, for at bevare vores branche på fornuftigste vis.

DTL havde 2 bestyrelsesmedlemmer tilstede på den nyligt afholdte World congress on tattoo and pigment, hvor en masse om REACH blev omtalt og diskuteret.

DTLs generalforsamling denne søndag i Århus omhandlede rigtigt meget REACH-regulativet og om hvad vi, tatovører kan gøre?

Et stort spørgsmål som DTL arbejder på, for Danmarks tatovører.

Vi opfordrer derfor på det kraftigste alle, der ikke allerede er medlem af brancheorganisationen, til at indmelde sig I DTL omgående (kan gøres via hjemmesiden og abonnementet er 800 kr. /år).

Der er brug for dig og din hjælp. – Der er stadigvæk arbejde for og med fornuftige regler og tiltag for tatovørbranchen i Danmark og EU.

DTL opdaterer løbende om udviklingen, via fælles forum på facebook (kun for medlemmer).

Som medlem af DTL får du altså:

Viden

Medindflydelse

Talspersoner for din branche ude i Europa

Plads ved bordet til generalforsamling

Mulighed for at gøre noget som i fremtiden kan være med til at præge dit erhverv og branchen

Vi glæder os til at møde dig.

MVH DTLs bestyrelse.